sund kost hver dag

Behovet for energi i form af mad og drikkevarer er stort hos de små børn. Energien bruges til blandt andet til at vokse, udvikle, spise, lege, sove og lære. Børn er mere veloplagte, hvis de får sund mad fordelt over hele dagen. Maden skal smage godt, og der skal være nok til, at de kan blive mætte.

Små men mange måltider
Små børn skal spise mange gange i løbet af en dag for at få dækket deres behov for energi, vitaminer og mineraler. De skal hele tiden være tanket op med godt brændstof til deres aktiviteter.

Børn har ikke samme appetit som voksne til at spise store portioner til hovedmåltiderne. Der er kun plads til små portioner ad gangen. Derfor bør der ikke gå mere end 2-2 ½ time mellem hvert måltid.

Den omsorg, måltidet kan bidrage med, er væsentlig for barnet. At spise et måltid mad er også oplevelsen ved at tilberede maden, glæden ved at spise sammen med andre og fornemmelsen af at blive udfordret på sine sanser, mens man bliver mæt.

At skabe nærhed
Særligt for de mindre børn er det vigtigt, at der er en god stemning, når måltidet spises. Det kræver koncentration, ro og nærhed for de fleste mindre børn at få spist et måltid.

Samvær om maden
Måltiderne er et godt samlingssted for børnene. De lærer at spise sammen med andre og nyde maden, de får lov til at røre ved maden og øve sig i selv at tage maden fra fadet, at spise og drikke den, vi snakker om maden og prøver forskellige smags oplevelser.

hvad indeholder kosten?

Jeres barn tilbydes en sund, varieret og alderssvarende kost.

Der serveres morgenmad indtil kl. 7.30 med mindre andet er aftalt.
Om formiddagen får de brød & frugt og til frokost rugbrød med pålæg og pynt samt grøntsager. (Nogen dage serveres der varm mad). Eftermiddagsmaden kan være forskellig slags mad. Bla. frugt, brød og sunde pandekager. De får tilbudt mælk og vand. Har jeres barn brug for special kost, skal I medbringe dette og hvis jeres barn har brug for mælkeerstatning/ babymad skal I medbringe det.

indhold

  • Frugt & grøntsager hver dag
  • Vand & mælk
  • Rugbrød el. sund varm mad
  • Sunde snacks

dagligdagen i regnbuen

07.00 - 09.00

Jeg serverer morgenmad fra 7.00 -7.30

Morgenmad, leg, læsning og hygge. En stille og rolig start på dagen, vi hygger og snakker.

De mindste får en formiddagslur og de store kan fordybe sig i legen, klippe, male eller lignende.


09.00 - 11.00

Her får vi formiddags mad (kiks, frugt, boller eller andet brød) leg udenfor, formiddagsture evt. besøge andre dagplejer/børnehaver. Ture i skoven, besøge ænder i søen, ture til biblioteket eller en af byens mange legepladser.

Vi laver også kreative dage hjemme eller sansedage, hvor vi evt. bager eller leger med modellervoks, leger ude på en regnvejrsdag hopper i vandpytter, bygger huler osv.

Ture ud af huset foregår efter kl. 9.00.


11.00 - 12.00

Frokost inde eller ude, alt efter hvordan vejret er. Maden kan enten være varm mad eller en rugbrød med pålæg og grønt. Til maden drikker vi vand og mælk. 


12.00 - 14.00

Middagslur (barnet sover den tid, som det har behov for og aftalt med forældrene)


fra kl. 14.15 -

Eftermiddagsmad (frugt, grød, brød, kiks, grønsager, vand mm.) Leg indtil afhentning både ude og inde.

fødselsdage

Jeg vil gerne gøre noget ekstra for barnet, når det har fødselsdag.
Vi fejrer dagen med sang og flag og dækker fint op. Forældrene er velkommen til at tage noget lækkert frugt eller hjemmebag med til børnene, jeg køber en gave til fødselsdagsbarnet, så de andre børn skal ikke medbringe gaver.

højtider

For mig er det meget vigtigt at børnene får en kulturel indsigt i højtidernes traditioner. Derfor vil jeg pynte op til de forskellige helligdage og gøre lidt ekstra ud af de forskellige højtider.

Fastelavn – Hvor vi maler en tønde & slår katten af tønden.

Påske – Hvor vi pynter op og jeg gemmer påskeæg til børnene.

Halloween – Hvor vi laver græskar og andre (U)hyggelige ting.

Jul - Hvor vi bager julekager, synger og danser til julesange, laver Julegaver osv.